Nieuws

Energyparty.nl

Mensen willen een energiezuinigere woning maar weten niet altijd waar te beginnen. Soms zoekt men elkaar op tijdens verjaardagen of buurtborrels, praten over zonnepanelen, adviseren elkaar over goede installateurs en vertellen hoe je investeringen snel kunt terug verdienen.

Omdat we vinden dat juist dit soort gesprekken heel waardevol zijn, organiseren we door heel Nederland (online) bijeenkomsten waar mensen elkaar vrijblijvend adviseren: de EnergyParty.

Bekijk de website hier: https://www.energyparty.nl/

Het Drents Energieloket

Je bestaande woning energiezuinig of energieneutraal maken. Welke stappen kun je zetten? Wat is er mogelijk en is er subsidie? Stel je vragen over verduurzaming van je woning aan het Drents Energieloket. Meer informatie? Bekijk het hier op hun website.

Wie is wie in de warmtepompsector?

Je wilt een warmtepomp aanschaffen, maar waar moet je beginnen? De aanschaffingen van warmtepompen in Nederland is aanzienlijk gestegen en lijkt nog meer te stijgen. Een beetje hulp is dus altijd welkom. Klik hier om het vakblad over warmtepompen te openen. Krijg meer informatie over warmtepompen, en welke de beste keuze is voor jou.

Windmolen Kringloopwinkel

Kringloopwinkel “De Wolden” tevreden over windmolen.

Als eerste niet-agrarisch bedrijf in de regio heeft de kringloopwinkel  “De Wolden” in Ruinerwold een windmolen aangeschaft.  De winkel dat geen gasaansluiting heeft, wilde een duurzame oplossing om in de energiebehoefte te voorzien.  De EAZ windmolen staat er nu een jaar te pronken maar voldoet deze aan de verwachtingen is de vraag die gesteld is aan dhr. Jannes Koetsier.

Duurzame oplossing

Het industrieterrein “Hoge Akkers” in Ruinerwold  heeft een nieuwe blikvanger:  de totale 21 meter hoge EAZ windmolen met 6 meter lange houten wieken. De windmolen is sinds maart 2020 eigendom van de Kringloopwinkel “de Wolden”,  die voor de energiebehoefte volledig afhankelijk is van elektriciteit.   “We hebben als kringloopwinkel gezocht naar een duurzame oplossing voor onze energiebehoefte”, vertelt dhr.  Jannes Koetsier,  vrijwilliger bij de kringloopwinkel en die  geïnteresseerd is in duurzame oplossingen. “Het voordeel van een windmolen boven zonne-energie is dat een windmolen dag en nacht elektriciteit kan leveren.  Bij zonnepanelen is dat alleen gedurende de dag”.

Kosten en Opbrengsten

De kringloopwinkel heeft geen gasaansluiting en is dus volledig afhankelijk van het verkrijgen van elektriciteit als energievoorziening.  Men heeft 4 grote warmtepompen moeten installeren om de relatief grote winkelruimte te kunnen verwarmen.  De EAZ windmolen levert  80% van de totale elektriciteitsbehoefte en zou in 10 jaar kunnen worden terugverdiend.  De aanschafkosten voor de windmolen bedroegen 50.000 Euro wat volledig moest worden neergeteld daar men,  als niet-agrarisch bedrijf,  geen aanspraak kon maken op subsidie. Het economisch voordeel van 5000 Euro per jaar wordt verkregen door het prijsverschil  tussen 1m3 gas en 1KW/h.  Met de huidige prijzen zien we dat 1m3 gas 3x zou duur is dan 1KW/h.  “Om dezelfde warmte met 1m3 gas te verkrijgen heeft een warmtepomp daar 2KW/h voor nodig”  volgens dhr. Jannes Koetsier.  Het economisch voordeel is te berekenen met  de formule:   ½ x prijsverschil x de hoeveelheid  m3 gas wat men bespaard.

Locatie en techniek

Vooraf aan de aankoop beoordeelt  de fabrikant EAZ wind of de gekozen locatie geschikt is. In dit geval leverde dat weinig problemen op, omdat de kringloopwinkel is gevestigd op een open industrieterrein.  Ook het geluid van de draaiende generator (45 -50 dB)  wordt niet als hinderlijk ervaren op deze plek. De gemeente De Wolden heeft het initiatief van de kringloopwinkel gesteund door de benodigde vergunning snel te verstrekken.  Na slechts een levertijd van enkele maanden kon men al aanvangen met de aanleg van de fundering. De installatie van de windmolen zelf duurde een dag. De door de fabrikant opgegeven capaciteit van  25.000 KW/h is niet gehaald in het afgelopen jaar. Uiteindelijk bleek de opbrengst 20% lager uit te vallen. Op  een stormachtige dag leverde de windmolen wel een vermogen van maximaal 272 KW/h. De door de fabrikant opgegeven levensduur is 20 jaar. Het vereiste onderhoud is bij de aanschaf ingekocht en wordt vanuit de fabrikant verzorgd die ook op afstand de prestaties van de windmolen kan monitoren.

De duurzaamheid van de windmolen is ook toekomstbestendig .  De gebruikte materialen zijn namelijk eenvoudig te recyclen.

“We zijn heel tevreden over de energieprestatie van de windmolen, die we kunnen monitoren met de EAZ wind app. Het pas ook goed bij de doelstelling als kringloopwinkel namelijk het op een duurzame manier hergebruiken van goederen” aldus dhr. Jannes Koetsier

Verdien ik een warmtepomp terug Deel 2

Hoe is het mogelijk om een warmtepomp toch terug te verdienen binnen in de levensduur?

Nieuwbouwwoningen in De Wolden mogen aangesloten worden op gas, ‘groen gas’

Inwoners van De Wolden behouden de mogelijkheid om hun nieuwbouwwoning op het gasnet aan te sluiten. De Wolden wordt uitgezonderd van de wijziging van de Gaswet, waar de gasaansluitplicht per 1 juli 2018 uit is geschrapt. Dat heeft het gemeentebestuur besloten.

Verdien ik een warmtepomp terug? Deel 1

Een warmtepomp wordt vaak aanbevolen als men van het gas af wil. Of dit ook economisch een goede beslissing is,  wordt vaak onvoldoende uitgelegd.  Er zijn meerdere zaken die van belang zijn,  wil een warmtepomp ook rendabel zijn.


Laatste Nieuws