Zonne-energieomvormer wint Spirit of Innovation Award 2014

Zonne-energieomvormer wint Spirit of Innovation Award 2014

31 oktober 2014,   By ,   0 Comments

De zonne-energieomvormer met de naam Sunny Boy 3600/5000 Smart Energy van SMA Benelux is de winnaar van de Spirit of Innovation Award 2014. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Op momenten dat meer energie wordt opgewekt dan wordt verbruikt, zorgt het geïntegreerd batterijbeheer ervoor dat het overschot aan energie opgeslagen wordt in de batterij. Wanneer meer energie nodig is maakt de Sunny Boy eerst gebruik van de energie uit de batterij voordat stroom uit het net wordt afgenomen. Zo wordt het elektriciteitsnet minder belast.

Het gaat om een zonne-energieomvormer van 3,6 kW of 5 kW met een geïntegreerde Li-ionbatterij van 2 kWh en geïntegreerd batterijbeheer. De jury noemt het product innovatief en ‘Een belangrijke oplossing voor dé uitdaging van dit moment namelijk de opslag van duurzame energie. ’Het is het eerste product waarbij een omvormer, batterijbeheerder en batterij geïntegreerd is in één toestel.

“Onze omvormer met geïntegreerde batterij is eenvoudig te installeren, heeft een lange levensduur, zorgt voor een verminderd gebruik van het extern elektriciteitsnet en optimaliseert het gebruik van de eigen opgewekte zonnestroom”, aldus een woordvoerder van SMA Benelux. “Een zonnestroominstallatie met opslag wordt zo eenvoudiger en brengt minder kosten met zich mee. Dit maakt een dergelijk systeem meer toegankelijk voor eindklanten. Zonnestroominstallaties met opslag maken eindklanten meer onafhankelijk en belasten minder het elektriciteitsnet.”

De woordvoerder geeft aan dat de Sunny Boy is ontwikkeld voor mensen die een stap verder willen gaan dan een ‘basis’ zonnestroominstallatie door energieopslag toe te voegen. “De energieomvormer is de ideale keuze voor mensen die hun zelfstandigheid willen verhogen. Het is ook een goede oplossing om het verbruik van de eigen opgewekte zonnestroom te verhogen. Vooral interessant wanneer in de toekomst salderen wegvalt.” Het bedrijf gaat de mediacheque ter waarde van 5000 euro gebruiken om het product in de markt te zetten en zonnestroom te blijven promoten in Nederland. “De gehele omslag naar meer duurzame energieopwekking is enkel mogelijk met ook zonnestroom en daar hoort decentrale opslag ook bij.” Meer informatie over de Sunny Boy is hier te vinden.

De andere twee genomineerde innovaties waren dimbare en van kleur veranderbare LED –TL’s en LED-panels voor ziekenhuizen en verzorgingstehuizen van Connectica Green Force en een energieneutraal prefab renovatie-bouwsysteem van Energy2020.

De Spirit of Innovation Award is de prijs voor de meest energiebesparende innovatie op de vakbeurs Energie. De vakjury beoordeelde de inzendingen op innovatief vermogen, duurzaamheid, potentie om te besparen en de marketingwaarde. De jury bestaat uit prof. dr. ir. Anke van Hal, Professor Sustainable Building & Development Nyenrode Business Universiteit; ir. Rob Smit, projectleider Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Robin Koek, directeur One2green.

Gelijktijdig met Energie vinden het Solar Event en het PassiefBouwen Event plaats. Het Solar Event is hét jaarlijkse ijkpunt voor professionals in de bouw en de industrie om te ontdekken wat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie zijn. Passief Bouwen zoomt met een eigen aanbod van exposanten en een inhoudelijk programma in op energieneutraal bouwen en comfortabel wonen. Energie 2014 vindt plaats tot en met donderdag 9 oktober van 10.00 tot 17.00 uur in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Meer informatie is te vinden via www.energievakbeurs.nl. Tweet mee via #energievakbeurs #solarevent en #pbe