Windmolen Kringloopwinkel

Windmolen Kringloopwinkel

24 juli 2021,   By ,   0 Comments

Kringloopwinkel “De Wolden” tevreden over windmolen.

Als eerste niet-agrarisch bedrijf in de regio heeft de kringloopwinkel  “De Wolden” in Ruinerwold een windmolen aangeschaft.  De winkel dat geen gasaansluiting heeft, wilde een duurzame oplossing om in de energiebehoefte te voorzien.  De EAZ windmolen staat er nu een jaar te pronken maar voldoet deze aan de verwachtingen is de vraag die gesteld is aan dhr. Jannes Koetsier.

Duurzame oplossing

Het industrieterrein “Hoge Akkers” in Ruinerwold  heeft een nieuwe blikvanger:  de totale 21 meter hoge EAZ windmolen met 6 meter lange houten wieken. De windmolen is sinds maart 2020 eigendom van de Kringloopwinkel “de Wolden”,  die voor de energiebehoefte volledig afhankelijk is van elektriciteit.   “We hebben als kringloopwinkel gezocht naar een duurzame oplossing voor onze energiebehoefte”, vertelt dhr.  Jannes Koetsier,  vrijwilliger bij de kringloopwinkel en die  geïnteresseerd is in duurzame oplossingen. “Het voordeel van een windmolen boven zonne-energie is dat een windmolen dag en nacht elektriciteit kan leveren.  Bij zonnepanelen is dat alleen gedurende de dag”.

Kosten en Opbrengsten

De kringloopwinkel heeft geen gasaansluiting en is dus volledig afhankelijk van het verkrijgen van elektriciteit als energievoorziening.  Men heeft 4 grote warmtepompen moeten installeren om de relatief grote winkelruimte te kunnen verwarmen.  De EAZ windmolen levert  80% van de totale elektriciteitsbehoefte en zou in 10 jaar kunnen worden terugverdiend.  De aanschafkosten voor de windmolen bedroegen 50.000 Euro wat volledig moest worden neergeteld daar men,  als niet-agrarisch bedrijf,  geen aanspraak kon maken op subsidie. Het economisch voordeel van 5000 Euro per jaar wordt verkregen door het prijsverschil  tussen 1m3 gas en 1KW/h.  Met de huidige prijzen zien we dat 1m3 gas 3x zou duur is dan 1KW/h.  “Om dezelfde warmte met 1m3 gas te verkrijgen heeft een warmtepomp daar 2KW/h voor nodig”  volgens dhr. Jannes Koetsier.  Het economisch voordeel is te berekenen met  de formule:   ½ x prijsverschil x de hoeveelheid  m3 gas wat men bespaard.

Locatie en techniek

Vooraf aan de aankoop beoordeelt  de fabrikant EAZ wind of de gekozen locatie geschikt is. In dit geval leverde dat weinig problemen op, omdat de kringloopwinkel is gevestigd op een open industrieterrein.  Ook het geluid van de draaiende generator (45 -50 dB)  wordt niet als hinderlijk ervaren op deze plek. De gemeente De Wolden heeft het initiatief van de kringloopwinkel gesteund door de benodigde vergunning snel te verstrekken.  Na slechts een levertijd van enkele maanden kon men al aanvangen met de aanleg van de fundering. De installatie van de windmolen zelf duurde een dag. De door de fabrikant opgegeven capaciteit van  25.000 KW/h is niet gehaald in het afgelopen jaar. Uiteindelijk bleek de opbrengst 20% lager uit te vallen. Op  een stormachtige dag leverde de windmolen wel een vermogen van maximaal 272 KW/h. De door de fabrikant opgegeven levensduur is 20 jaar. Het vereiste onderhoud is bij de aanschaf ingekocht en wordt vanuit de fabrikant verzorgd die ook op afstand de prestaties van de windmolen kan monitoren.

De duurzaamheid van de windmolen is ook toekomstbestendig .  De gebruikte materialen zijn namelijk eenvoudig te recyclen.

“We zijn heel tevreden over de energieprestatie van de windmolen, die we kunnen monitoren met de EAZ wind app. Het pas ook goed bij de doelstelling als kringloopwinkel namelijk het op een duurzame manier hergebruiken van goederen” aldus dhr. Jannes Koetsier


Laatste Nieuws